Cum să ajuți de Sărbători un prieten îndoliat ?
Se-apropie Sărbătorile iar tu vrei să inviți la tine o persoană dragă, dar care a trecut recent prin pierderea partenerului de viață, a copilului sau a unui părinte drag, plecat pe neașteptate. Îți dorești să fiți cu toții împreună măcar de Sărbători și să distragi atenția invitatului tău măcar pentru câteva ore.
Totuși, nu știi cum să procedezi. Poate că ați vorbit la telefon și la întrebarea ”ce faci?” ți s-a răspuns sec cu: ”ce-aș putea să fac?”. Sau poate că persoana apelată nici măcar nu a ridicat telefonul și nu ți-a trimis niciun sms de clarificare.
Mult prea des dăm replici de genul: ”Eu mi-am făcut partea mea, am încercat s-o scot din apatie. Dacă nu vrea, nu am ce să fac!”
Și, totuși, ne îngrijorăm pentru cei dragi care au trecut recent prin pierderea unui om drag și care nu par să mai fie la fel cum îi știam noi cândva.
Doliul este un proces complicat, cu durate diferite de la persoană la persoană. Dacă ești tânăr și dacă este prima dată când cineva din anturajul tău pierde pe cineva drag, este foarte posibil să nu te poți raporta la schimbările pe termen lung prin care trece cel în suferință și aproape sigur nu vei ști cu ce ai putea ajuta tu. Sărbătorile și aniversările personale sunt printre cele mai dificile perioade de navigat, mai ales în primul an de doliu.
Iată câteva sugestii pentru susținerea celui care trece prin doliu odată ce vin Sărbătorile:
1.Este foarte posibil ca persoana care trece prin doliu să nu își dorească realmente să vadă pe nimeni, dar este foarte posibil și să refuze pentru că nu poate ști cum va reacționa la grupul în care întotdeauna a fost alături de cel drag. De fapt, nimeni nu poate anticipa cum va reacționa el însuși sau ea însăși la un astfel de eveniment.
2.Poți merge cu mașina să aduci persoana în doliu un pic mai devreme, ca să eviți intrarea într-un mediu în care toți râd și povestesc tare despre planurile lor de concediu și distracție. În felul acesta va fi timp pentru discuții personale și pentru compasiune înainte de începerea evenimentului propriu-zis.
3.Este bine să ne gândim din timp la o încăpere unde persoana îndoliată poate să se retragă o jumătate de oră, departe de comentariile și sfaturile celorlalți, la fel cum am pregăti un astfel de loc dacă am avea un invitat cu un copil mic la petrecere.
4.Este foarte posibil ca la un moment dat să apară lacrimi. Ele sunt cât se poate de normale. La fel de bine poate plânge un alt invitat la vederea celui îndoliat singur, după ce ani de zile s-a obișnuit să îl vadă alături de cel plecat. Cineva ar trebui să fie disponibil să conducă acasă persoana îndoliată și să-i mai fie un pic alături și după.
5.Evitați cu orice chip comentariile de genul: ”Ești tânăr/tânără, îți vei găsi pe cineva și veți lua viața de la capăt.” Sau, ”ești tânără, o să mai ai copii” sau, ”toți trecem prin greutăți, chiar dacă nu știu cei din jur” sau, și mai rău, ”Lasă, că nici eu nu mă înțeleg cu al meu! Mai bine singură, crede-mă!” Spre deosebire de alte pierderi, persoana îndoliată nu vrea să ia viața de la capăt și nu vrea să treacă peste durere, ci se teme de o lume în care persoana dragă nu va mai fi decât o amintire.
6.Uneori ne simțim prost pentru că i-am făcut să plângă, cu toate că ne doream să-i facem să uite de durere măcar pentru câteva ore. Este bine să fim intuitivi și empatici, dar realitatea este că, chiar și când zâmbește, persoana îndoliată nu uită de cel pierdut. Lacrimile și momentele de prăbușire sunt parte din viața celui îndoliat. Astfel de momente pot fi declanșate de situațiile care îi amintesc de cel plecat, dar și de propiile gânduri și de extenuarea emoțională. De cele mai multe ori nu noi i-am făcut să plângă, ci ei au avut nevoie să se descarce în acel moment.
7. Să pomenim sau nu despre cel care nu mai este? Asta este greu de spus, mai ales că probabil menționarea celui drag va provoca o reacție. Totuși, ar fi stânjenitor pentru toți dacă se evită în mod vădit menționarea numelui celui dispărut.
8.Și, totuși, despre ce vorbim? Despre copii, despre job, despre o carte bună sau despre un film bun (atenție la temă), despre un muzeu vizitat, despre moduri de a ne deconecta după o zi lungă.
9.Uneori persoana invitată nu se va lăsa convinsă și nu va veni la evenimentul organizat de tine. Poți trece pe la ei mai pe seară cu ceva bunătăți și puteți lua masa între prieteni dacă se dorește. Dacă nu se dorește, dar, totuși, ai fost primit în casă, poți aranja frumos pe masă cele aduse, ca să creezi o atmosferă primitoare.
10.Mâncarea este una, dar veselia este alta. Uneori persoana îndoliată chiar nu vrea să vadă brad, beteală și Moși Crăciuni. Respectă această dorință! Uneori Sărbătorile trec mai ușor dacă persoana îndoliată reușește să le ignore.
11.Adesea persoanele îndoliate nici nu observă lucruri la care erau cândva atenți: vestimentație, o priză ieșită, un cablu deteriorat, o țeavă care picură. Oferă-te să repari lucrurile respective și, în caz de pericol, cum ar fi un echipament deteriorat, insistă să te ocupi sau să chemi un specialist, dacă asta îi conferă mai multă liniște celui îndoliat.
12.Chiar dacă ești primit cu răceală, continuă să verifici periodic ce face cel drag care trece prin doliu. Răceala nu este un indiciu al sentimentelor lor față de tine; este un indiciu al durerii permanente pe care o resimt.
Cu gânduri bune,
Priscila.
Lasă un răspuns