100 de doruri alinate prin chitare oferite copiilor
Ce poți face cu 100 de chitare ? Le poți acorda, le poți colecționa, le poți vinde, poți forma un ansamblu muzical uriaș sau poți fonda o școală de muzică sau … le poți oferi copiilor care simt că muzica este alinare.
Pentru noi, totul a început în 2018 cu dorința voluntarilor din asociația Există viață după doliu de a contribui la îndrăznețele planuri de viitor ale tinerilor rămași orfani de un părinte. Un adolescent cu sufletul plin de dor își dorea o chitară.
O chitară nu este un cadou extraordinar de scump, dar nici chiar ieftin.
Am apelat atunci la prietenii muzicieni cu copii deja mari, în caz că vreunul are vreo chitară pe care o folosise cândva și de care nu mai avea nevoie. Am găsit-o ușor, ba chiar am găsit una de o așa calitate încât nu ne mai înduram să o lăsăm din mână. Și, totuși, am găsit mult mai mult decât atât: o idee s-a înfiripat în rândul amatorilor de muzică de a face cumva așa încât copiii care au pierdut recent un părinte să poată să studieze muzica fără un prea mare efort.
Un cunoscut din Elveția, cândva demult voluntar în România și mare amator de instrumente muzicale, s-a hotărât să cumpere chitare de mâna a doua de bună calitate, să le recondiționeze și să ni le trimită.
Așa cum spune o vorbă din bătrâni, ce e bun crește peste tot! Prin urmare, și în Elveția proiectul a luat avânt. Mulți dintre cei contactați, când auzeau motivul, preferau să doneze instrumentele în loc să le vândă pe o sumă modică.
Acasă, la București, ni s-au alăturat alți oameni darnici care ne-au oferit instrumentele la care cântaseră cândva copiii lor. Ba chiar unii părinți văduvi, când au primit o chitară mai mare de la noi, ne-au donat-o pe cea veche, deja prea mică pentru copiii lor, dar încă foarte bună, pe care și noi, la rândul nostru, am oferit-o mai departe.
Uneori părinții s-au implicat pentru a dărui chitare copiilor cu autism sau aflați în scaun cu rotile sau unui copil talentat dintr-o familie numeroasă, unui nevăzător sau pur și simplu unui tânăr care de ani de zile punea bani deoparte pentru o chitară, dar încă nu o primise.
Ne apropiem de 150 de chitare dăruite necondiționat și cu toată iubirea ! La fiecare eveniment din 2023, cum ar fi Ziua Internaționale a Femeii Văduve (pe 23 iunie) sau Tabăra Dorului, identificăm printre copiii participanți pe aceia care și-ar schimba starea sau chiar viața dacă ar primi în dar o chitară. Iar bucuria este chiar una trainică ! Muzica alină dorul în moduri neașteptate.
Semnat: Priscila
Lasă un răspuns