Inapoi la Blog

Drepturile copilului orfan în România

Pierderea unui părinte este un eveniment foarte dureros în viața oricărui copil. Este important ca adulții din jur să fie bine informați legat de drepturile copiilor orfani de un părinte, pentru a solicita protecția care i se cuvine. Din păcate, în România, trebuie să faci o CERERE explicită pentru a beneficia de aceste drepturi.

E important de reținut că în prezent, în 2020, legile s-au modificat și copiii care au un părinte decedat (deci nu AMBII) au mai multe drepturi decât înainte. Unele din aceste schimbări legislative nu sunt cunoscute nici de reprezentanții instituțiilor publice (inclusiv școlare), așa că rămâne ca familia să insiste pentru drepturile de mai jos:

 1. Pensia de urmaș pentru copii

Pensia de urmaș este, practic, un mod prin care persoanele plecate de lângă cei dragi pot avea în continuare grijă de ei prin eforturile pe care le-au depus în timpul vieții. În cazul în care o persoană care avea statutul de pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii decedează, copiii săi au dreptul să primească pensie de urmaș, atunci când sunt îndeplinite condițiile conform legii 127/2019.

Copiii au dreptul să primească pensie de urmaș după cum urmează:

 • Până la împlinirea vârstei de 16 ani, în orice situație*;
 • După împlinirea vârstei de 16 ani, doar în cazul în care își continuă studiile, urmând o formă de învățământ organizată conform legii, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani;
 • Pe toată perioada în care este încadrat în orice grad de invaliditate, dacă această situație a apărut pe perioada celor două puncte menționate mai sus.

*Conform legii nr.56/2020, copiii angajaților din sistemul medical care au decedat în timpul implicării în combaterea COVID-19, beneficiază de pensia de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani, sau, în cazul în care urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la finalizarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani. Click aici pentru mai multe detalii.

În cazul în care ambii părinți au decedat și îndeplineau condițiile pentru obținerea unei pensii, copiii au dreptul să primească pensie de urmaș după fiecare părinte, cumulat.

Pensia de urmaș se primește lunar de către titular sau, după caz, de către tutorele sau mandatarul legal al acestuia. La alegere, pensia poate fi primită prin mandat poștal ori în cont curent sau cont de card la una dintre băncile cu care Casa Națională de Pensii a încheiat convenții – vezi aici lista băncilor.

Pentru a beneficia de pensie de urmaș, se depune un dosar cu acte la Casa de Pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului, în termen de 30 de zile de la data decesului. De cele mai multe ori, funcționarul de la Casa de Pensii vă va oferi o listă cu toate actele necesare și vă va îndruma să faceți pașii necesari pentru a depune dosarul complet.

Click aici pentru a citi informații complete despre actele necesare pentru a primi pensia de urmaș, modul de calculare și recalculare a pensiei de urmaș, situații de suspendare, încetare și reluare a pensiei de urmaș.

 1. Bursa socială (bursa de orfan)

Ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5576/2011, privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, stabilește dreptul copiilor orfani de a beneficia de bursă de ajutor social, la aliniatul 13, litera a).

Pentru a beneficia de bursa de orfan, se depune o cerere la secretariatul instituției de învățământ unde este înmatriculat copilul, însoțită de următoarele acte:

 • Copie certificat de naștere elev și copie C.I. elev (dacă a împlinit 14 ani)
 • Copie C.I. părinte sau tutore legal
 • Copie certificat deces părinte

Dacă se solicită bursă pentru mai mulți copii ai părintelui decedat care învață la aceeași școala, ei pot fi trecuți pe aceeași cerere, chiar dacă sunt în clase diferite. Cererea va fi vizată și semnată de dirigintele sau diriginții lor, trecând pe cerere nota la purtare și numărul de absențe nemotivate a elevului.

Cererea de acordare a bursei de orfan se reînnoiește în fiecare semestru, iar celelalte acte nu este necesar să fie depuse din nou, dacă nu s-au schimbat actele de identitate ale elevului sau ale tutorelui.

Atenție! Nu aveți nicio obligație să faceți dovada că aveți venituri sub o anumită limită. Copilul are dreptul la bursă INDIFERENT de venituri, terenuri agricole, proprietăți etc are familia.

Bursa de orfan se cumulează cu alte burse

Legea nr.38 din 2019 pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1 din 2011, prevede faptul că bursa de ajutor social, inclusiv bursa de orfan, se poate cumula cu bursa de performanţă, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Așadar, un elev care beneficiază de bursă de orfan și îndeplinește în același timp condițiile pentru a primi una dintre bursele de mai sus, are dreptul să primească ambele burse în același timp.

Cuantumul minim al burselor se stabilește de către Guvern pentru fiecare an școlar în parte. Apoi, pornind de la această sumă minimă, autoritățile locale decid valoarea fiecărui tip de bursă pentru anul școlar următor.

Este important să ținem cont de faptul că elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică decât 10.

Pentru orice nelămurire legată de acordarea burselor, cereți ajutorul dirigintelui elevului.

 1. Consiliere psihologică gratuită pentru elevi și studenți

Conform articolului 83, aliniatul (1), din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, „antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare autorizate/acreditate beneficiază de asistenţă medicală, psihologică şi logopedică gratuită, în cabinete medicale, psihologice şi logopedice şcolare ori în unităţi medicale de stat.”

Aceeași lege, în articolul 205, aliniatul (1), prevede și dreptul studenților la servicii gratuite de consiliere psihologică în cabinete psihologice universitare ori în policlinici şi unităţi spitaliceşti de stat, conform legii.

Pentru a beneficia de consiliere psihologică gratuită în cazul decesului unui părinte, întrebați medicul de familie, dirigintele, consilierul școlar sau profesorul de sprijin din școală unde vă puteți adresa. În unele cazuri, poate fi necesară o trimitere de la medicul de familie, după o evaluare inițială.

 1. Transport gratuit cu trenul și cu metroul

Pentru ca un copil orfan de un părinte sau de ambii părinți să poată călători gratuit cu trenul sau cu metroul este nevoie de o mențiune din partea școlii în carnetul de elev. Citește aici cum se obține.

Comments (15)

 • Costache Elena Reply

  Mulțumesc frumos pentru articol,fata mea este orfană de tată de la vârsta de doi ani,acum ea are 14 ani și 7 luni ,dar nu a beneficiat până acum de burada. Nu s-au spus că depășim suma pe membru de familie..

  iulie 24, 2020 at 10:25 am
  • Mihaela Reply

   Buna ziua, daca va referiti la bursa sociala („de orfan” cum se cheama ea la scoala), vi s-a facut o mare nedreptate, de catre functionari care nu cunosc legea.

   august 5, 2020 at 7:15 am
   • Mihaela Reply

    Buna seara! Am niste nelamuriri in legatura cu drepturile unei fete, orfana de un parinte, aflata acum in plasament la o familie. Poate ea beneficia de bursa de orfan, fiind aflata in plasament? Ce alte drepturi mai are? Aceasta fata de 15 ani are si un bebelus de cateva luni..s-a mutat recent in scoala noastra si nu stiu cum o putem ajuta mai mult. Pentru copilasul ei,are dreptul la vreun ajutor? Are 15 ani,este in clasa a 6-a…
    Va rog,daca se poate sa imi oferiti niste informatii.
    Multumesc!

    decembrie 10, 2021 at 7:23 pm
   • Lazarescu Iulia Corina Reply

    Am avut-o pe nepoata mea de la sora in custodie legală pana acum ea a rămas orfan de tată la 11 ani apoi mama a plecat la munca in strainatate si fetita a rămas în grija mea apoi mama ei(sora mea)a decedat în urma unei boli incurabile si fetita pe atunci minora mi-a fost încredințată prin sentința judecătorească acum are 21 de ani si este la universitate a crescut bine dar eu la decesul ma mai ei mi-am pierdut locul de munca (am lucrat in firma surprinși a cuvântului meu 18 ani)dupa decesul surorii mele a fost o situație complicată deoarece sotul ei nu a fost cetatean roman desi a trăit în România 23 de an a avu o afacere buna si dupa decesul lui copii sai nu au beneficiat de absolut nimic destui copii erau cetatani romani ce sa fac acum ?

    noiembrie 13, 2023 at 2:03 pm
 • Vio Reply

  Buna seara,

  Daca o persoana are peste 26 de ani (29 in cazul de fata), dar are incadrare in grad de handicap (accentuat) si este orafan de ambii parinti, poate primi pensie de urmas?

  Va multumesc

  aprilie 5, 2021 at 9:33 pm
 • Gina Reply

  Multumesc pt informatie. Am 2 copii de 10 si 12 ani .voi merge sa vb la scoala.sper sa rezolv,un ajutor in plus este mai mult decat necesar.

  septembrie 16, 2021 at 6:07 pm
 • Manu Reply

  Care este baza legala pt gratuitate la metrou/cfr? Baiatul meu este orfan de la 14 ani, acum student si nu stiam. A fost elev si la STB si CFR era gratuitate cu carnetul vizat, dar la metrou nu stiam. Despre studenti IF stiu ca ar avea reducere. Pt. orfani e gratuitate la ambele? Multumesc.

  octombrie 5, 2021 at 3:33 am
 • Arhip Daniela Reply

  Cat este bursa de copil orfan?

  noiembrie 17, 2021 at 2:28 pm
 • Tina Reply

  Dar totusi cat este bursa de orfan ?? Si cum vine plătită??

  iulie 14, 2022 at 12:30 pm
 • Buimac Nicoleta Reply

  Buna, cunosc un copil de 4 Ani, Care a ramas orfan de mama, iar tatal este in inchisoare. Momentan copilul locuieste cu sora mamei , ce drepturi banesti are copilul, PTR ca momentan nici alocatia de stat nu o primeste. Va multumesc!

  septembrie 29, 2022 at 7:28 pm
 • Dumitriu Maria Reply

  Unde trebuie depuse actele în cazul unui părinte decedat și copilul este mijor?

  octombrie 24, 2022 at 4:03 pm
 • Andrei Reply

  Dacă este specificat ca la bursa de orfan se ia 200 lei noi de ce am primit 120 lei pe luna septembrie iar pe octombrie nici nu am primit-o.

  noiembrie 19, 2022 at 3:47 pm
 • Alexandroae Elena Reply

  Bună ziua! Am 3 nepoti , care sunt la o casă de copii de 10 ani, fratele meu adica tatăl copiilor a decedat,mama lor este in viată dar ia abandonat.Copiii sunt in grija statului.Copii după ce fac 18ani li se returneaza pensia de urmas acumulata pe perioada care a fost virata intr un cont. Mulțumesc!

  februarie 12, 2023 at 6:09 pm
 • Radici Reply

  Buna ziua!Cumnatul meu are doi copii minori unul de 3 ani si 10 lini si o fetita de 1 an!Mama lor a decedat anul trecut in luna august!Ei nu primesc nici o pensie de urmas!Ne puteti spune va rog cum se procedeaza pt pensia de urmas?Unde trebuie depuse actele? Si ce acte ne trebuiesc?Va multumesc

  martie 9, 2023 at 10:11 am
 • Galatean Alexandra Reply

  Bună ziua oare copii orfani de tata de ce nu beneficiază și de alocație de susținere a familiei ai eu am unu la scoala și unu la gradi doar unu beneficiază de bursa celalar de nimic de la gradi nici de card de energie nu am beneficiază

  noiembrie 17, 2023 at 1:36 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Blog