Inapoi la Resurse utile

Campania “O viață demnă pentru familiile monoparentale cu dor”

După pierderea partenerului de viață, totul se schimbă: felul cum pășești, felul cum vorbești (sau taci), felul cum oamenii te privesc.
Ca părinte văduv sau soț(ie) cu dor îți pierzi glasul, nu mai reușești la fel de bine să îți iei singur(ă) apărarea, să ceri respectarea unor drepturi. Câteva exemple ce pot părea minore, dar în realitate contează mult:

 • o mamă singură cu 3 copii ar trebui să dea în judecată școala care refuză să îi plătească bursa socială de orfan copilului ei mijlociu, pentru că “nu sunt fonduri” – dar de unde timp și energie?
 • mulți copii cu medii foarte bune, eligibili pentru bursă de merit, nu au primit-o până acum, pentru că optaseră deja pentru bursa de orfan! De ce să fie copilul cu medie mare obligat să aleagă între cele două? Din fericire, Lavinia Dinu s-a ocupat ca din anul școlar 2019 – 2020 legea să permită acestor copii să cumuleze cele 2 burse (cât timp au 10 la purtare).
 • un părinte singur are doar 3 zile din partea angajatorului pentru a se ocupa de funeralii, a găsi soluții pentru îngrijirea copiilor (dintr-un singur salariu și o pensie de urmaș de numai 640 lei), a găsi un echilibru emoțional … inacceptabil de puține zile.

Adunate, “picăturile” vieții de zi cu zi pot umple ușor “paharul”, iar stresul poate deveni insuportabil, poate duce la îmbolnăvire fizică și/ sau psihică. Părinții văduvi au nevoie de mai multă solidaritate socială! Părinții văduvi trebuie să ia decizii bune pentru ei și copiii lor și au nevoie de implicare reală a celor din jur.

Dacă și tu ai trecut printr-o situație pe care o consideri nedreaptă, revoltătoare, umilitoare sau discriminatorie în urma pierderii partenerului de viață, te rugăm să ne scrii pe adresa mihaela @ planurideviitor.ro (fără pauze). Mesajul tău va rămâne confidențial, nu vom publica detalii prin care cineva să te poată recunoaște. Dacă vrei anonimat total, poți lăsa un comentariu la acest articol.

Vrem să includem toate aceste probleme pe o listă de priorități ale Statului Român. Cu cât suntem mai mulți care ne exprimăm nemulțumirile, dar și ideile de îmbunătățire a situației, cu atât impactul va fi mai mare și schimbarea mai probabilă. Scopul campaniei este de a atrage atenția autorităților publice, a presei și a societății în ansamblu cu privire la drepturile și nevoile pe care familiile monoparentale îndoliate le au ȘI de a face demersuri pentru schimbarea în bine.

Vă invităm să ne fiți alături și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/planurideviitor.ro/

Câteva propuneri venite din partea copiilor orfani de un părinte:

1) Am dreptul la bursa socială de orfan indiferent de veniturile familiei.
2) Am dreptul sa primesc SI bursă de merit Și bursa de orfan, fără să aleg doar una din ele
3) Am dreptul sa călătoresc gratuit cu trenul oriunde în țară.
4) Vreau o pensie de urmaș mai mare, pentru că e foarte greu să crești frumos copiii dintr-un singur salariu
5) Vreau să nu mai plătim când mergem la psihoterapie și sa pot sa merg de câte ori am nevoie
6) Vreau mai multe zile de concediu platit pentru părintele rămas în primele 3 luni după deces
7) Vreau un program de lucru mai scurt pentru toți părinții vaduvi, pentru ca țin loc și de mamă și de tată
8) Vreau să nu ratez un liceu bun doar pentru că ziua admiterii e imediat după înmormântare.

Comments (6)

 • Iordache Valentina Ana Reply

  Vreau să beneficiez de toate drepturile acordate chiar dacă nu am fost căsătoriţi, mai ales atunci când sunt şi copii.

  iunie 6, 2019 at 10:32 am
  • mihaela Reply

   Si cum s-ar putea demonstra legatura/ relatia? …

   iunie 6, 2019 at 12:10 pm
   • Iordache Valentina Ana Reply

    certificatul de nastere, martori

    iunie 13, 2019 at 6:41 am
 • Epure Florin Reply

  Bună ziua

  Vă scriu datorita faptului că nu mai știu ce sa fac.
  În urma cu două luni și jumătate am devenit văduv la 39 de ani.
  Am o fetiță de 6 ani și jumătate. Vă scriu îcu disperare pentru că din păcate am rămas fără servici și nu știu ce să mai fac.
  Am aplicat și în urma interviurilor, datorita faptului ca programul meu este în funcție de școala fetitei mele, nimeni nu vrea sa mă angajeze.
  Menționez că nu am cu cine lăsa copilul după after school și nici nu are cine să-l ducă la școală dimineața, de aceea am nevoie de un servici cu program de la 9:00 la 17:00.
  Vă mulțumesc

  decembrie 21, 2019 at 1:39 am
 • Virag Reply

  Copilul meu intra in clasa 0 in sept 2020.avand in vedere ca este situatia cu pandemia inceprea anului scolar are un semn de intrebare…ce doresc sa stiu…poate lua bursa de orfan ? ( cu precizarea ca nu am fost casatorita cu tatal copilului) multumesc o zi usoara

  iulie 29, 2020 at 12:14 pm
  • Mihaela Reply

   Buna ziua!
   In principiu, cu certificatul de nastere al copilului (pe care apare numele tatalui) ar trebui sa puteti obtine bursa de orfan

   august 5, 2020 at 8:34 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box