Inapoi la Blog

Cum să îți refaci viața după moartea partenerului/ei de viață

Primul pas înspre o nouă relație care să-ți umple viața este să te convingi că o meriți. Nu este un cuvânt spus la întâmplare. Multe persoane consideră că odată cu cel/cea care a plecat dintre noi, au pierdut și dreptul la iubire, la fericire, la viață. Dar lucrurile nu stau deloc așa.

Ați avut un timp pe care l-ați petrecut împreună. Că a fost mult, că a fost puțin, a fost al vostru. Apoi timpul celuilalt s-a scurs, pe când al vostru a rămas. Timpul care ne este dat este făcut să se transforme în experiențe, emoții și amintiri. Altfel, este o risipă; o viață ca o pierdere de timp. Întreabă-te: omul tău drag ar vrea ca tu să îți risipești restul vieții plângând după el/ea?

Cele mai frecvente întrebări și frământări sunt:

1. Este normal să mă simt vinovat(ă)?

Da. Pentru că omul iubit nu mai trăiește, dar relația voastră e încă puternică. Dacă ați fi divorțat, nu te-ai fi simțit la fel pentru că ai fi avut confirmarea încheierii relației. În cazul decesului, este normal să ai sentimente contradictorii deoarece nutrești sentimente puternice pentru o persoană care nu mai este. Relația în sine există în continuare din punctul tău de vedere, dar obiectul afecțiunii a dispărut. Este o situație mai greu de acceptat decât cea a unei despărțiri „lumești”.

Este important să îți acorzi timp suficient pentru travaliul de doliu ÎNAINTE de a păși într-o nouă relație. Nu doar din cauza fricii a ceea ce ar putea bârfi alte persoane, ci din cauză că trebuie să interiorizezi o informație extrem de greu de acceptat și pentru că trebuie să găsești o cale de a-ți oferi singur acea încheiere care vine atunci când o relație ia sfârșit.

2. Când e momentul potrivit să încep să caut pe cineva nou?

Nu există o formulă prestabilită în acest sens. Fiecare jelește în felul propriu și în baza relației pe care a avut-o. Nimeni din afară nu poate să-ți spună când ești gata și nici nu ar trebui să-și permită așa ceva. Sunt sentimente extrem de intime și doar tu le poți analiza în mod corect.

Se spune că bărbații au tendința de a-și căuta o parteneră mai repede după pierderea soției. O explicație constă în faptul că mulți bărbați au un cerc extrem de restrâns de apropiați, soția fiind în prim plan în calitate de confident și partener. Spre deosebire, femeile au tendința să se înconjoare cu mai multe persoane, au straturi mai complexe de prietenii și cunoștințe, prin urmare au un sistem de suport mai extins și mai bine dezvoltat. Astfel, și-ar permite să extindă perioada de doliu pentru a procesa, dacă așa simt nevoia să o facă. Dar dincolo de aceste explicații, totul depinde de ce simți tu. Sigur este doar faptul că trebuie să faci pasul următor cu încredere.

3. Cum ar putea cineva să îi ia locul lui/ei?

Simplu. Nimeni nu ia locul nimănui. Această relație și timpul petrecut împreună nu vor fi anulate printr-o nouă relație. Persoana nou găsită și relația în care vei intra va fi una luată complet de la zero. Și așa este normal. Nu vei alege pe cineva care să intre în casă, să se îmbrace cu hainele sau să reia activitățile soțului/soției. Va trebui să te obișnuiești cu faptul că o altă persoană va face lucrurile diferit, chiar dacă va juca același rol în viața ta. De asta perioada de doliu trebuie să fie completă pentru tine. Nu te desparți doar de un om, ci de întreaga ta viață trăită alături de el/ea, până atunci.

4. Va fi atât de greu să iau totul de la capăt…

Să rămâi singur(ă) mult prea devreme, să îți pierzi jumătatea, să pierzi tot ce ați construit împreună … e greu de acceptat și te poate lăsa simțindu-te dezrădăcinat. Anii de căsnicie au fost și unii care te-au ajutat să te formezi în cadrul unui cuplu. Te-ai mulat pe nevoile celuilalt și ați devenit un tot. Acum, te întrebi dacă așa cum ai rămas tu, o jumătate, este suficient pentru a satisface o altă persoană. Este important să conștientizezi faptul că un nou partener/o nouă parteneră nu te va percepe ca o jumătate din ceva. Te va percepe ca pe un om întreg, cu foarte multe de oferit.

5. Dacă nu va mai fi niciodată la fel?

Este foarte posibil să nu mai fie niciodată la fel, dar poți lua ocazia asta pentru a te reinventa sau redescoperi. Folosește ce ai învățat din relația precedentă pentru a crea una sănătoasă și frumoasă. Nu va fi la fel, dar asta nu înseamnă că nu poate fi un alt fel de frumos, un alt fel de confortabil, de plăcut sau de intim.

Comment (1)

 • Victoria Reply

  Buna ziua!
  Sunt una dintre acele femei care si-a pierdut psrtenerul de voata in urma cu 9 luni.
  Lumea mea s-a prabusit, am suferit intr-un fel unic. Am trecut prin toate etapele, insa astazi, acum, va fi un nou inceput!
  Am promis inimii, ca nu voi lasa durerea sa devina mai mare, mai puernica decat viata cu inima in brate, merg inainte!
  Am nevoie de voi! Am nevoie sa fiu imbratisata!?

  ianuarie 3, 2022 at 7:11 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Blog