Inapoi la Resurse utile

Copiii orfani de un părinte au transport gratuit cu tren și metrou

Elevii orfani beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metrou și transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic. Așadar, copiii minori care au pierdut unul sau ambii părinți nu trebuie să plătească bilet (doar primesc loc în tren), cu condiția să urmeze o formă de învățământ și să dețină un carnet de elev (care să aibă pe prima filă CNP-ul elevului) sau o adeverință (dacă e vorba de clase pregătitoare). Carnetul trebuie să fie vizat pentru anul școlar în curs de către conducătorii unităţilor de învăţământ.

În tren, copilul arată controlorului carnetul de elev sau adeverinţa doveditoare, precum și copie după certificatul de deces al părintelui. Nu e necesară copia certificatului de naștere al copilului (pentru că gratuitatea în acest caz nu are legătură cu vârsta copilului).

Elementul esențial este textul scris la rubrica “Mențiuni” de către unitatea de învățământ. Acest text ar trebui să fie scris de mână și sună asa:

“Confirmăm prin prezenta că NUME și PRENUME, elev(a) în clasa ….. în anul școlar 2018-2019 este orfană de tată/ mamă și beneficiază  de gratuitate pentru transport intern feroviar și cu metroul în anul calendaristic 2019, în conformitate cu art. 1, alin. 3, HG 42/ 2017 pentru aprobarea acordării facilităților de transport intern și cu metroul pentru elevi și studenți” – text urmat de dată și numele în clar și semnătura + ștampila unității.

Sau mai simplu, să scrie “Beneficiar al HG 42/ 2017”

Deci, dragi părinți, mergeți cu încredere la secretariatul școlii, având cu voi certificatul de deces (original și copie) și spuneți-le că doriți să vă treacă această mențiune în carnetul copiilor. Dacă angajații școlii nu înțeleg despre ce vorbiți, arătați-le textul legii pe internet: Hotărârea nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți + Anexa.

(Mulțumim, Oana, pentru pont!)

Comments (2)

  • - Planurideviitor.ro Reply

    […] cu trenul sau cu metroul este nevoie de o mențiune din partea școlii în carnetul de elev. Citește aici cum se […]

    iulie 24, 2020 at 8:06 am
  • Gina Reply

    Buna ziua. Ma puteti ajuta cu o cerere tip valabila anul acesta pt acordarea bursei de orfan? La scoala secretara nu stie de aceast a bursa si vreau sa o “surprind”. Multumesc

    septembrie 8, 2022 at 1:38 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box