Inapoi la Resurse utile

Greșeli când vrem să ajutăm un prieten îndoliat

Te simți stânjenit(ă) de tristețea și tăcerea omului din fața ta și parcă nu îl mai recunoști. Ai vrea să faci o glumă de înveselire, dar îți dai repede seama că ar fi o greșeală. Cauți cu disperare cuvinte potrivite. Îți dorești să găsești repede un pretext ca să pleci de acolo. Și totuși … omul la care ții are nevoie de tine, chiar dacă nu știe ce să îți ceară.

Chiar dacă nu știi 100% ce simte cel din fața ta, reține că el /ea este în cel mai vulnerabil moment din viață, nu mai are aceeași capacitate de a lua decizii bune și că își dorește mult ca relația voastră să nu fie afectată în mod negativ de starea mai proastă pe care o are acum.

  • Nu căuta cuvinte magice! Este suficient să îți exprimi compasiunea scurt și simplu, nu e nevoie de fraze elaborate, metafore și povești vindecătoare. Nimeni nu se așteaptă să le faci să dispară durerea
  • Nu aștepta să fii sunat(ă) să ți se ceară ajutorul! Nu sta pe canapea ca un musafir, așteptând să fii servit(ă) cu o cafea! Întreabă dacă e nevoie de ceva anume în casă. Dacă auzi “Nu te deranja!” caută tu cu ochii tăi prin casă: e ceva defect și necesită reparație? haine care trebuie călcate/ spălate? câine care trebuie plimbat? copil care trebuie dus/ adus de la grădiniță? Nu aștepta să ți se traseze instrucțiuni clare. Orice faci prin casă e mai bine decât nimic.
  • Nu promite că vei face lucruri care nu sunt realiste! Nu îți lua angajamente complicate și de lungă durată, doar pentru a-l face pe prietenul tău să se simtă mai bine pe moment (deși știi că în viitor îl așteaptă o dezamăgire)
  • Nu invada intimitatea în încercarea de a-l ajuta să se “descarce”. Nu îl aborda la locul de muncă (nimeni nu vrea să fie văzut de colegi în timp de plânge în hohote), nu îl îmbrățișa dacă nu își dorește asta, nu deschide subiectul morții de câte ori îl/o vezi (sunt sute de alte subiecte “normale” despre care să vorbiți) și nu insista să îi arăți cât de afectat(ă) ești TU de cele întâmplate (nu tu ești personajul principal, reține!)
  • Nu te supăra dacă persoana îndoliată te respinge, nu îți răspunde la mesaje, este mai iritabilă decât de obicei și pare că nu apreciază eforturile tale (necondiționate, da?) Nu e nimic personal, pur și simplu nu are chef de nimeni și de nimic, este o etapă firească și trecătoare. Nu grăbi procesul de vindecare doar pentru că te simți jignit(ă).
  • Nu spuneți niciodată clișee de genul “Măcar acum nu mai suferă” sau “Dumnezeu ne dă cât putem duce”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box