Inapoi la Resurse utile

Când ducem copilul la mormântul părintelui decedat?

Lavinia, mama unui băiețel de 6 ani: “când a avut loc înmormântarea, copilul avea 4 ani și jumătate și nu l-am dus pentru că nu voiam să-l sperie plânsul meu. Acum, îi spun că tati e cu noi peste tot, în ploaie, în vânt, în fulgii de zăpadă… nu pot să îl duc să vadă o grămadă de pământ. Îl duc la bunici, știe despre cimitir, dar nu a întrebat niciodată unde este corpul lui tati”

Aurelia: “Eu i-am dus pe copii după trei luni – chiar atunci i-am spus băiatului că tatăl lui a murit și el mi-a cerut să-l duc la mormânt). Soțul a cerut să fie înmormântat la părinți la țară, deci la 50 km distanță de casă.  Tocmai ce făcusem pomenirea de 3 luni și placasem mormântul cu granit și crucea … era așa frumos afară, soare… iar cand au ajuns acolo, amândoi s-au rostogolit pe mormânt, au stat întinși ca puii la soare …”

Raluca, mama unui băiețel de 3 ani: “Eu am mers cu el acolo, de multe ori, de cele mai multe ori când am mers cu soacra mea, fiind mai ușor pentru ea să o duc cu mașina. Niciodată nu i-am spus că el e acolo, în pământ. Cred că ar fi traumatizant să știe că e sub pământ. Însă, i-am zis de vreo 2 ori că acolo mergem să punem flori pentru tatăl lui, de fiecare dată când ne e dor de el și vrem să ne aducem aminte de el. Însă nu ne-am permis vreuna să facem vreo scena în fața lui, pentru că este prea mic să poată gestiona astfel de situații.”

Geta, mama a 2 fete, de 13 și 29 ani: “Deși au trecut aproape 3 ani de când soțul meu nu mai este cu noi, fetele mele  nici în ziua de astăzi nu vor să meargă la cimitir, nici nu vor să audă. Nu le-am obligat deoarece consider că vor merge atunci când vor fi pregatite. Nu doresc să le provoc mai multă durere, pentru că și mie îmi este extraordinar de greu să merg la cimitir. Numai când mă apropii de cimitir îmi sare inima din loc … de multe ori nici nu știu cum ajung acasă…”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box