Cum să treci mai ușor prin Sărbătorile cu dor
Dacă citești acest articol, înseamnă că treci prin momente dificile mai ales acum, când sărbătorile de iarnă se apropie și parcă totul crește și se amplifică.
Intenția mea este să scriu aceste rânduri pentru tine, pentru a-ți aminti că nu ești singur/ă în aceste momente de durere. Poate părea copleșitor și înfricoșător doar să te gândești la cum vei face față acestor sărbători de iarnă fără persoana iubită, atât de dragă sufletului tău.
Într-adevăr, poate fi cumplit de dureros și simt alături de tine frica, poate furia și sentimentul de nedreptate. Poate chiar acum te simți cea mai singură persoană și nu dorești să te conectezi cu cineva, iar tendința ta este să te izolezi.
Pot să înțeleg și să simt această frică a ta, poate îți spui: „mi-e frică si mă simt atât de singur/ă, este atât de copleșitor tot ceea ce mi se întâmplă”.
Așa că te-aș întreba : care este nevoia ta reală, adevărată? Ai nevoie să-ți petreci sărbătorile în familie, ai nevoie să te retragi ? Ce anume te-ar face să te simți mai bine în această perioada a sărbatorilor de iarnă? Ce este important pentru tine să faci pentru a te simți bine?
Poate nevoia ta reală este să nu te izolezi, ci să permiți să te conectezi cu persoanele care îți oferă un spațiu de siguranță emoțională, în care poți să plângi, chiar să-ți jelești pierderea, dorul și absența persoanei dragi. Chiar dacă sunt sărbătorile de iarnă și totul devine mult mai intens, într-o perioadă care pretinde să fii fericit, cu urările bine cunoscute: „Crăciun Fericit”și „Un An Nou fericit”, este important să-ți recunoști emoțiile.
În același timp, este important să îți dai voie să simți tristețea, furia, jalea, să plângi. Acceptând aceste emoții care se manifestă în interiorul tău, poți recunoaște curajul și forța pe care le ai. Poate înseamnă, de asemenea, că îți dorești ca totul să fie mai ușor și povara să nu fie atât de copleșitoare, apăsătoare.
Membrii „Asociației Există viață după doliu” au acceptat ideea că și moartea face parte din viață, amintindu-ne de fragilitatea, vulnerabilitatea fiecărei ființe umane.
În același timp, ne provoacă să reflectăm asupra sensului pe care-l dăm relațiilor cu cei din jurul nostru și totodată, felul în care devenim esențiali unii pentru alții prin această conexiune.
Prin construirea legăturilor emoționale, ne dăm seama că atât noi, cât și cei dragi nouă, contăm într-o măsură egală.
Astfel, te invit, sa citesti propunerile noastre, în speranța, că îți va fi mai ușor să treci prin această perioada a sărbătorilor de iarnă:
1. Elimină presiunea de pe umerii tăi.
În perioada sărbătorilor, adesea simțim o povară considerabilă din cauza a tot ce trebuie să facem: cumpărături, gătit și multe altele. Poate anul acesta nu ai energie să faci prea multe. Aceste activități pot deveni copleșitoare, iar starea ta de epuizare sau apatie, te poate împiedica să le duci la bun sfârșit. Astfel întreabă-te: „Cât de mult pot să fac?”, „Ce vreau să fac?”, „Cât de mult pot să fac?”. Evaluează ce ar trebui să faci, compară asta cu ce poți să faci pentru tine și definește clar ce îți dorești să faci.
2. Redefinește-ți așteptările, prioritățile.
Al doilea pas constă în conștientizarea faptului că tu ești responsabil/ă pentru starea ta de bine. Așadar, acționează în loc să reacționezi. Nu lăsa pe alții să decidă ce ar trebui să faci și să aștepți să fii inclus/ă. Alege modalitatea care este cea mai potrivită pentru tine în a traversa această perioadă dificilă, sa faci acele lucruri care sunt speciale si importante pentru tine, oferă-ți tot ce poți mai bun în aceste circumstanțe grele și cel mai important, fii blând/ă cu tine însuți/însăți. Ceea ce nu funcționează anul acesta, poți schimba și încerca diferit anul viitor. Simte-te liber/ă să faci ceea ce este cel mai bine și ușor pentru tine!
3. Comemorează persoana dragă.
Una dintre cele mai importante sugestii este să îți dai voie să retrăiești amintirile. Sărbătorile de iarnă, în special Crăciunul, sunt adesea încărcate de amintiri, iar acest an poate fi unul nostalgic. Este esențial să comemorezi aceste amintiri, deși surprinzător, adesea evităm subiectul pierderii. S-ar putea să observi că nimeni nu pare să menționeze faptul că cineva a murit sau că a avut loc o pierdere sau o schimbare. Cu toate acestea, este posibil ca unii să simtă și să exteriorizeze furie sau tristețe, chiar dacă suntem conștienți de aceste sentimente sau nu.
A nega realitatea situației poate fi copleșitor și poate consuma mai multă energie decât a te confrunta cu adevărul. Acest Crăciun este diferit, dar asta nu înseamnă că nu are semnificație. Ce ar putea avea sens pentru tine în acest an? Ce ar putea fi important?
Dacă cineva nu mai este, poți găsi o modalitate de a celebra viața acelei persoane, în timp ce recunoști și absența acesteia. Poate simți sa aprinzi o lumanare la masa de Crăciun sau ia-ti un timp pentru a împărtăși amintiri si povesti unice, speciale.
Încearcă să nu ignori faptul că persoana dragă ție lipsește anul acesta. A pretinde că nimic nu s-a întâmplat este nefiresc și va crește și mai mult tensiunea. Deși aceste sărbători pot fi pe departe perfecte, poți găsi modalități de a le face importante și semnificative, oferind cadouri ție sau altor persoane care pot avea cu adevărat nevoie de ajutor.
Sper că acest articol îți este suficient de util pentru a trece mai ușor prin aceste sărbători cu dor.
Iată câteva recomandări scurte care includ ideile esențiale menționate mai sus:
- Propune-ți să faci acele lucruri care sunt importante și speciale pentru tine.
- Elimină cuvintele «ar trebui» și «ar trebui să» din vocabularul tău.
- Găsește modalități creative de a-i aduce un omagiu persoanei dragi.
- Aprinde o lumânare memorială la masa de Crăciun.
- Ia-ți timp pentru a împărtăși amintiri sau povești deosebite.
- Concentrează-te pe amintiri fericite, nu pe regrete.
- Propune-ți să faci tot ce poți mai bine din situația ta.
- Asumă-ți responsabilitatea pentru propria stare de bine.
- Propune-ți să faci din acest Crăciun ceva special pentru copiii implicați.
- Propune-ți să faci ceva deosebit pentru persoanele aflate în nevoie.
- Contează să faci tot ceea ce are semnificație si sens pentru TINE.
Încheind aceste rânduri, îți reamintesc că fiecare emoție pe care o simți este validă și importantă. Această perioadă poate fi plină de provocări, dar și de oportunități de a onora amintirile și de a găsi un nou sens în viața ta.
Înconjoară-te de oameni care te sprijină și nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Sărbătorile pot fi un timp provocator, dar poți găsi modalități de a onora amintirile și dragostea pe care o aveai pentru persoana iubită. Îți doresc să găsești momente de liniște și bucurie, chiar și în mijlocul durerii.
Nu ești singur/ă în această călătorie și fiecare pas pe care îl faci spre vindecare este un act de curaj.
Articol scris Alexandra Postelnicu, psihoterapeut centrat pe emoții, voluntar în echipa de comunicare a asociației Există viață după doliu. Articolul face parte din campania de informare și susținere Transformă doliul în ajutor.
Te invităm să susții prin donații programele pe care asociația le desfășoară atât pentru copii și adolescenți, precum și pentru adulți (întâlniri individuale, întâlniri de grup fizice si online, iesiri și evenimente de socializare cu alte persoane care trec prin doliu, tabere tematice și excursii) .
Contribuie și tu cu o donație directă aici!
Lasă un răspuns