Inapoi la Blog

Tabăra Dorului dă speranță familiilor îndoliate!

IMGP9164‘Pe 18 ianuarie 2016 la ora 22.40, soțul meu se afla cu unul din băieți la socri, iar eu eram cu fetițele acasă. Când a sunat telefonul, am alergat cu disperare până la ei, venise deja salvarea și a durat mult până ne-au lăsat să intrăm în casă, unde îi acordau primul ajutor. Suferise un accident de trunchi cerebral hemoragic și aproape că am leșinat când mi-au spus că deja se instalase coma de gradul  IV. După o noapte de coșmar prin spital, organele vitale au cedat si viața noastră s-a schimbat pentru totdeauna. Băiatul cel mic nu vorbește niciodată despre tatăl lui, iar fetele plâng în fiecare zi, de obicei pe ascuns, ca să nu mă supere pe mine… Au apărut brusc foarte mult probleme care obligatoriu trebuie rezolvate (până acum se ocupa soțul) și am rămas șocată de răceala oamenilor pe care îi credeam prietenii noștri. Parcă nu mai existăm pentru ei. Toți ne spun să fim tari, dar puțini chiar fac ceva ca să ne ajute, nu neapărat cu bani, dar cu timp, cu un sfat măcar.‘ – așa începe povestea uneia dintre familiile care au participat gratuit în 17-20 august 2017 în Tabăra Dorului – ediția a 5-a, desfășurată la Pasul Schiorilor în Azuga.

În prima oră de Tabără, cele 9 familii erau în stadiul de ezitare, tăcere și aproape regret că au mers sute de kilometri pentru a-și deschide inima în fața unor străini și a se ‘împovăra’ cu durerea altora … Dar după prima activitate de grup, copiii erau deja cei mai buni prieteni, iar părinții deja simțeau că sunt la locul potrivit și că prieteniile care se vor lega aici sunt probabil pe viață! Cum altfel să simți față de un om căruia i-ai povestit cele mai grele momente prin care ai trecut, care ți-a oferit o îmbrățișare sau o vorbă de alinare așa cum o poate face numai cineva care la rândul său cunoaște personal durerea pierderii.

Ca la fiecare ediție, am avut 2 psihoterapeuți, pe Iulia și pe Ioana, care au participat și anul trecut, și pe Simona, colega noastră din totdeauna. Ele s-au ocupat de crearea unei agende de activități în care terapia de grup, socializarea în aer liber, relaxarea și distracția să fie într-un echilibru benefic. Iar bucuria din ochii participanților este cea mai bună dovadă că face foarte bine tuturor membrilor familiei ca ei să fie toți laolaltă (nu doar copiii să fie trimiși într-o tabără la munte), pentru că au mare nevoie să se cunoască (din nou, mai bine) unii pe ceilalți. Au nevoie să învețe cum să plângă împreună, cum să își înțeleagă propriul stil de a jeli și cum să facă împreună planuri pentru viitor, așa cum mama sau tata și-ar fi dorit.

După moartea unui părinte, copiii parcă zboară cu o singură aripă, avântul lor de a visa și curajul parcă se domolesc, pentru că acum grija este către părintele rămas și către economisirea banilor rămași. Copiii se maturizează mai devreme și se confruntă cu probleme pe care părinții lor de obicei reușeau să le țină departe de ei.

După moartea partenerului de viață, părintele supraviețuitor devine unic întreținător de familie, unic responsabil de educația copiilor, de sănătatea lor, de viitorul lor, în același timp luptând cu dorul cel mai greu pentru a-și păstra mintea întreagă și inima plină de dragoste pentru copii.

Tabăra Dorului este un loc unde pansăm rănile sufletești și ne încărcăm cu energie, cu bucurie și cu nerăbdare pentru ceea ce viața mai are frumos de oferit de acum înainte! Ținem legătura prin telefon, Skype, WhatsApp, Facebook și deja se fac planuri pentru revedere! Abia ce ne-am obișnuit să călătorim în (noua) familie!

Organizatorul Taberei este Asociația ‘Există viață după doliu!’, iar oamenii cu suflet mare care au făcut totul posibil sunt aceiași Cristina & echipa de la Pensiunea Pasul Schiorilor Azuga, Cristi de la Z Spot Media, Mihaela de la Comilga Suceava și domnul Eugen de la Iași (donatorul nostru constant). În plus, anul acesta, un tătic care a participat în 2015 cu fetița a făcut o contribuție care ne-a impresionat mult (putea face sute de alte lucruri cu acei bani, pentru proprii copii). Astfel am reușit să acoperim costurile de aproximativ 1.500 lei per familie (pachet complet) și să dăruim aceste zile cu amintiri frumoase celor care au cea mai mare nevoie de ele!

Cu recunoștință și infinită încredere că există viață după doliu,

Echipa Taberei Dorului

Comments (1)

  • Alexandra Reply

    O initiativa demna de toata admiratia, ma bucur sa vad ca inca exista oameni carora le pasa, este vorba de copii pana la urma.

    16 martie 2018 at 2:27 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Blog