Inapoi la Resurse utile

Ce este moartea? – perspectivă filozofică

Moartea este apogeul vietii, este misterul suprem al existentei. Prin moarte, este concentrata intreaga viata; prin moarte, iti inchei calatoria. Viata este doar un pelerinaj spre moarte. Procesul mortii incepe de cand ne nastem; deja te indrepti spre moarte.  Si cel mai mare dezastru al inteligentei umane este faptul ca acum negam moartea. Negarea realitatii mortii inseamna ca vei rata insusi scopul de a fi trait, adevaratul sens si menire a vietii insasi, pentru ca viata si moartea sunt profund amestecate; ele nu  sunt fenomene separate. Calatoria si scopul ei nu sunt separate – calatoria are sens numai in relatie cu scopul.

Moartea trebuie inteleasa ca un „crescendo” al vietii.

Numai asa apare o noua viziune a scopului si sensului vietii. Atunci nu vei mai nega moartea, nu-ti va mai fi teama ca vei muri. Intelegerea mortii te va elibera de toate temerile si nelinistile tale. O data ce ai inteles pe deplin ce este moartea, ai contemplat-o si ai meditat asupra ei, nimic nu te mai poate frustra. Intreaga problema a nefericirii personale si a suferintei isi are radacinile in frica si negarea fata de moarte. Pentru ca nu acceptam inevitabilul mortii, vor fi mii de probleme care ne vor perturba linistea mintii.

Vrem sa evitam cu orice pret orice ce ne aminteste de moarte, pentru ca ne sperie si ne disturba. Totusi, toate aceste lucruri sunt doar memento-uri despre moarte. Adevaratul fenomen va fi mult mai inspaimantator pentru o minte nepregatita. Si retine, moartea nu poate fi evitata de nimeni. Ea se va intampla tuturor- fie ca ne temem de ea sau nu. Esti pregatit sau nu, ea vine. Si vine pe multe cai. Cand moare unul din parinti, fiul, sotul sau cineva apropiat, aceea e si ca o moarte a ta. Ei sunt o parte atat de importanta a fiintei tale, incat atunci cand mor moare si o parte din tine. Vei pierde o parte din „sinele” tau si nu vei mai niciodata aceeasi persoana. Deci moartea nu vine doar pentru propria ta moarte; de cate ori moare cineva iubit, ea bate si la usa ta! Si, daca nu esti pregatit, vei fi pur si simplu coplesit si profund deprimat.

Acesta e mesajul meu pentru tine: Apuca-te sa inveti cum sa te pregatesti pentru moartea ta si moartea unei persoane apropiate. Invata sa nu iti fie teama sau sa te simti coplesit. Incearca sa intelegi ca „existenta” ta renaste prin procesul mortii.  Asa cum la finalul fiecarei zile ai nevoie de un somn profund pentru a te mentine odihnit si puternic, la fel dupa fiecare viata vei avea nevoie de un corp nou, o minte noua, o noua manifestare a existentei. Moartea e la fel de semnificativa ca viata. Amandoua sunt aspecte diferite ale aceluiasi proces divin de existenta eterna. Moartea e la fel de divina ca viata. Ele se completeaza si se echilibreaza si tot misterul existentei continua datorita lor. Intelegand asta, devii „iluminat”.

Traducere din Leonard Ingram, “The Matter of Life & Death”, 1997

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box