Inapoi la Resurse utile

Drepturile și obligațiile persoanei îndoliate

In perioada de doliu, aveti urmatoarele

„DREPTURI”

a. sa faceti doar si toate lucrurile pe care aveti chef sa le faceti, daca nu sunt prea scandaloase sau costisitoare.

b. sa va delimitati de anumiti oameni. Evitati compania persoanelor sacaitoare. Ele vor parea si mai enervante acum. Celor in care aveti incredere spuneti-le ce va trebuie. Evitati-i pe cei pe care ii stiti egoisti si care se vor mereu in centrul atentiei. Unii oameni bine intentionati vor veni cu sfaturi care pot fi uneori chiar nepotrivite. Unele sugestii vor fi doar «proiectii » ale propriei persoane, care nu au nimic de-a face cu persoana dumneavoastra.

c. sa aveti comportamente imprevizibile noaptea. Asteptati-va sa aveti nopti scurte si agitate pentru cateva luni, din cauza nivelului ridicat al hormonilor de stres (este absolut normal). Apoi somnul va reveni la (mai aproape de ) normal, dar tristetea va fi mai puternica si veti constientiza mai puternic pierderea suferita.

d. sa va economisiti energia (resursele)! Odihniti-va! Veti fi mai obosit(a) decat de obicei, si veti deveni mai vulnerabil(a) si predispusa(a) la boli in aceasta perioada, daca nu aveti grija de dumneavoastra!

e. sa va manifestati tristetea! Sa nu va fie teama de tristete! Tristetea nu va va ucide. Este doar un sentiment, pana la urma, si va veti simti mai bine si mai energic daca o lasati sa va patrunda (daca o traiti). De altfel,

veti consuma mai multa energie incercand sa evitati tristețea

si ea oricum va va ajunge din urma. La inceput, tristetea va veni si va disparea in valuri, si asemenea contractiilor unui travaliu, veti avea momente de ragaz intre aceste rabufniri. Mai tirziu ea se va transforma intr-un fel de adiere (aroma) care va fi prezenta aproape tot timpul.

„OBLIGAȚII”

– pe care cei dragi din jur ar trebui sa se asigure ca vi le „indepliniti” intr-un mod sanatos.

a. Nu uitati sa respirati corect, profund si sa faceti exercitii de relaxare a muschilor corpului! Respiratia profunda, intr-un mediu curat, are efecte pozitive neasteptate! Pentru o anumita perioada veti fi ingandurat si dezorientat. Aveti grija atunci cand conduceti, verificati de doua ori calculele pe care le faceti si fiti foarte atent atunci cand urcati sau coborati scarile.

b. Nu luati decizii importante, decat daca sinteti obligat(a) sa o faceti! Lasati lucrurile sa se cearna si sa se domoleasca. In caz contrar, riscati sa luati o decizie pripita, cum ar fi vanzarea unei case inainte de a fi pregatit(a), sau sa va mutati cu o persoana nepotrivita doar pentru a nu fi singur(a). Luati-o incet.

c. Nu renuntati complet la activitatile sociale! Pastrati o anumita rigoare – cum ar fi a merge la sala, a face sport, a merge la serviciu, luati masa cu prieteni apropiati, activitati de voluntariat. Aceasta organizare va va ajuta sa depasiti acele zile cand ati prefera sa va izolati (sa nu iesiti din pat / casa). Atunci cand intreprindeti ceva, faceti mai multe incercari. Nu fiti rigid(a) in afirmatiile pe care le faceti. Este o perioada care pina la urma va va face sa va schimbati sau sa evoluati, fie ca va place sau nu. Este posibil sa va schimbati SI sa evoluati in acelasi timp. Faceti lucruri noi si interesante, intoarceti-va la lucruri (obiceiuri) mai vechi care va fac placere, si faceti cunostinta cu persoane noi si placute.

d. Nu le permiteti celorlalti sa va desconsidere din cauza pierderii pe care ati suferit-o. Sunteti aceeasi persoana ca si inainte, fie ca sunteti in cuplu sau singur(a).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi la Resurse utile

Abonare la Newsletter

Holler Box