00Days00Hrs00Mins00Secs
Feb 19 2021

Între Dor și Viitor – grup de suport online pentru persoane văduve (2021)

Scopul grupului

Din grupul “Între dor și viitor” fac parte oameni care au în comun durerea pierderii recente a partenerului de viață și care vor să învățăm împreună cum să ne înțelegem trăirile, să facem față situațiilor, uneori copleșitoare, apărute în urma pierderii.

Știm că pierderea partenerului/ partenerei poate aduce multe schimbări în familie (în relația cu socrii și copiii) și în cercul de prieteni (mulți se îndepărtează sau nu știu ce să spună). Nimic nu mai pare clar, apare un dezechilibru pe toate planurile și se pierde motivația de a face planuri de viitor în lipsa omului drag.

Grupul de suport este un spațiu sigur de susținere, împărtășire, regăsire, învățare și transformare.

Cine participă?

Număr de locuri: minim 6 – maxim 10 persoane

Grupul va fi alcătuit din femei și bărbați care și-au pierdut partenerul de viață în urmă cu minim 4 luni – maxim 30 luni (orientativ)
– Cu sau fără copii în grijă
– Acces la laptop, tabletă sau smartphone și Internet stabil.
– Posibilitate de a participa 100% fără distrageri/ întreruperi la întâlniri
– fiind exclusiv online, nu este relevant orașul sau chiar țara în care locuiți, cât timp vorbiți fluent limba română

Chiar dacă întâlnirile se vor desfășura online, solicităm participanților aceeași implicare pe care ar avea-o la întâlnirile față în față: punctualitate, ascultarea celorlalți, împărtășirea propriilor gânduri, interactivitate.

Contribuție financiară

Programul de suport oferă acces la 14 întâlniri adaptate în funcție de dorințele membrilor și menite să ofere fiecărui participant răspunsuri, îndrumare, ascultare, claritate asupra deciziilor, stărilor, planurilor.

Există mai multe moduri de a contribui, în funcție de situația financiară a fiecărui participant. În formularul de înscriere veți putea opta pentru una din variante:

a. o co-plată de câte 250 lei pe lună (1.000 lei în total).

b.  o altă sumă, cât își permite fiecare.

c. gratuit

Experiența asociației din 2011 până azi ne-a învățat 2 lecții importante:

  1. uneori, serviciile oferite gratuit nu sunt apreciate la valoarea lor reală, deși sunt oferite de profesioniști. Valoarea reală a unui astfel de program de suport depășește 3.000 lei/ participant și știm cât de important e pentru un părinte singur să aibă grijă de fiecare leu.
  2. uneori, când primim ceva fără a oferi nimic înapoi, riscăm să ne demotivăm foarte ușor pe parcurs și să renunțăm prea devreme. De aceea abonamentele la sala de sport cer banii înainte și nu îi returnează celor care aleg să se retragă. Lucrurile în care investim (inclusiv material) tind să ne mobilizeze mai mult.

Așadar, gratuitatea 100% nu e mereu spre binele oamenilor pe care încercăm să îi sprijinim în perioadele dificile. Mai ales pentru că nu toți oamenii care și-au pierdut partenerul de viață se află într-o perioadă de criză financiară.

Toate fondurile strânse astfel vor ajuta asociația să ofere mai departe sprijin către alte familii monoparentale din comunitate.

Programul și metodele

Grupul are o durată limitată de 4 luni și ne vom întâlni săptămânal.

În total vor fi 14 întâlniri de grup online (pe ZOOM), cu durata între 2 ore si 2.5 ore.

Prima întâlnire va fi pe 19 februarie, în intervalul 18.30 – 21.00 (cu pauze pe parcurs).

Datele următoarelor întâlniri vor fi stabilite împreună cu membrii grupului, pentru a asigura posibilitatea fiecăruia de a fi prezent(a) la toate cele 14 întâlniri planificate.

Abordarea noastră este:

1. Înțelegem împreună ce este procesul de doliu, la ce manifestări să ne așteptăm în primii 2-3 ani după pierdere, atât noi ca adulți, cât și copiii noștri. Aceste informații ne ușurează parcurgerea acelor momente, a căror intensitate și durată diferă de la om la om.

2. Împărtășim poveștile de dor, ne ascultăm reciproc și, da, uneori plângem împreună, pentru că știm că după lacrimi urmează curajul. Ne spunem ori scriem povestea până când nu mai doare așa de tare. Descoperim că fiecare dintre noi poate fi sprijin pentru alt om, chiar dacă la început poate părea dificil să ascultăm povestea de dor a altcuiva. Facem exerciții de înțelegere a experiențelor și regăsire a identității proprii, contribuind la consolidarea încrederii în sine.

3. Între întâlniri, participanții vor avea anumite sarcini/ exerciții de făcut sau doar întâlniri informale în care să se poată sprijini reciproc.

Aveți încredere că fiecare etapă a procesului de vindecare are rostul ei. Acest grup este facilitat de specialiști bine pregătiți să fie acolo pentru fiecare participant în parte.

Facilitatorii grupului

Claudia Puşcaru – “Sunt psihoterapeut de familie şi cuplu și îmi doresc să ajut oamenii să își găsească echilibrul. Și eu mi-am pierdut pierdut partenerul de viață acum 8 ani, am 2 copii mari acum și știu cât de important e să ai aproape pe cineva care să înțeleagă prin ce treci și să nu îți spună Treci peste, că ești tânără!”.

Lăcramioara Ocunschi -” Sunt trainer și coach, pentru că îmi doresc o lume în care oamenii sunt mai empatici unii cu alții, mai ales în perioadele grele. Am aflat mult prea devreme cum e viața fără părinți și poate că de aceea m-am specializat pe managementul pierderii în SUA. Îmi doresc să dăruiesc tot ceea ce știu despre doliu și despre relații umane pentru a alina suferința și a readuce speranța în suflete.”

Pașii pentru participare

Etapele sunt:

  1. perioada de înscriere – până pe 10 februarie 2021, exclusiv prin completarea acestui Formularul de înscriere
  2. discuție telefonică – specialiștii noștri vor suna pe toți cei înscriși pentru a afla mai multe despre situația fiecăruia. Facem acest lucru pentru că ne dorim ca grupul să fie cât mai omogen, iar participanții să aibă cât mai multe în comun ca așteptări și nevoi. Vă asigurăm că această selecție este necesară și benefică pentru toată lumea implicată și că analizăm compatibilitatea între ceea ce noi putem oferi și ceea ce dvs. aveți nevoie de fapt.

Până pe 12 februarie toți cei înscriși vor avea un răspuns, fie confirmarea alăturării la grup, fie recomandări pentru alte servicii mai potrivite.

Live Preview